Kahve Terminolojileri Sözlüğü

Kahve Terminolojileri Sözlüğü

Arabica: Robusta kahve çekirdeklerinden daha yüksekte yetişen, hastalıklara daha dayanıksız olan ve üretimi için daha çok zahmet gerektiren kahve çekirdeği türüdür fakat lezzeti ve ağızda bıraktığı tat açısından çok daha iyidir.

Asidite: Kahvenin kalitesini ölçümlerken asidite en çok dikkat edilen özelliklerden birisidir. Her damağın asidite tatma istediği farklı olsa da, asiditesi çok düşük kahveler daha sıradan lezzete sahiptir denilebilir. Asiditesi yüksek kahve ise, daha aromalı ve daha keskin olarak tanımlanır.

Barista: İtalyanca’da barmen anlamına gelen sözcük, kahve sektörüne olan ilginin artması ile birlikte; kahve konusunda bilgili, tecrübeli ve kahveyi bir sanat gibi işleyen, kahve yapan kişiye denir.

Blend (Harman): İki ya da daha fazla tek tip (orijinal) kahvenin karışımıdır.

Body (Gövde): Kahvenin ağızda bıraktığı ağırlık ve yoğunluk hissidir.

Brew: Kahve demlemek.

Cappuccino: Cappuchin keşişleri ile ortaya çıkmış olan cappuccino, espressonun üzerine belirli oranda sıcak süt köpüğü eklenerek yapılan bir kahve çeşididir.

Clean Cup: Cupping yaparken özellikle kullanılan bu sözcük, kahvenin herhangi bir yabancı tat barındırmadığı anlamına gelir.

Cold Brew: Kahvenin yaklaşık 12 – 18 saat boyunca soğuk suyla demlenmesi sonucu elde edilen ve soğuk tüketilen kahveye denir.

Cupping(Tadım): Kahve konusunda tecrübeli kişilerce yapılan, kahvenin aromasının, asiditesinin, gövdesinin ve lezzetinin değerlendirildiği kahve tadımına denir.

Dark Roast: Alışılmış Amerikan Roast’tan daha koyu kavrulmuş kahvelere denir.

Decaf: Kafein miktarı çeşitli işlemler sonucu azaltılmış kahveye denir.

Balance(Denge): Kahvede hiçbir tadın, bir diğerini bastıramamasıdır.

Doppio: Duble espresso.

Espresso: Sıcak suyun basınçlı bir şekilde kahveye nüfuz ederek demlenme yöntemidir.

Filtre Kahve: Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak su ile demlendikten sonra bir filtre yardımıyla süzülmesiyle elde edilen kahve.

French Press: Aslında bir demleme yöntemi olan bu kelime, adını demleme aletinin adından almaktadır. Ufak delikleri olan bir pistonun, kahve ile suyun karışık olduğu kapta, pistonun aşağı itilmesi ile, kahve taneciklerinin aşağıda, demlenmiş kahvenin ise yukarıda kalmasını sağlayan demleme yöntemidir.

Kafein: Kahve ve çayın içinde bulunan uyarıcı etken maddeye denir.

Kaldi: Bir efsaneye göre Etiyopya’lı keçi çobanı Kaldi, kahve meyvesini yiyen keçilerinin aşırı enerjisini fark ederek kahveyi tüketmeye başlayan ilk kişidir.

Kopi Luwak: Kahve tarlalarında gezinen Minsk kedilerinin dışkılarından yapılan dünyanın en pahalı kahvesine denir.

Instant Kahve(Hazır Kahve): Çeşitli işlemler sonucu suda çözünebilir hale gelmiş kahveye instant kahve denir. 3’ü bir arada kahveler buna örnektir.

Latte: Espressonun üzerine sıcak süt katılarak, üstünde köpük oluşmuş halidir.

Macchiato: Espresso’nun az miktarda köpüklü sütle karışmış kahve türüdür.

Grinding (Öğütme): Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin istenilen demleme biçimine uygun boyutta küçük parçalara öğütülmesine denir.

Moka Pot: İtalyan’ların cezvesi niteliğinde ocak üstü espresso demleme aletidir.

Organik kahve: Kahvenin organikliğinin üçüncü parti kurumları tarafından onaylanmasıdır, bu da kahvenin herhangi bir kimyasal içermediğini simgeler.

Peaberry: Kahve meyvesinin içinde normalde iki adet çekirdek bulunur, bu çekirdeğin bir adet olması ile ortaya çıkan küçük ve yuvarlağımsı çekirdeğe peaberry denir.

Portofiltre: Espresso demlemek için makineye takılan kaşıktır.

Pour Over: Sıcak suyun içinde kahve olan filtreye dökülerek kahvenin demlenmesi ve filtreden alt kaba dökülmesi işlemine denir. En popüler örnekleri v60 ve chemex’tir.

Roastery: Kahve kavurma atölyesidir.

Robusta: Rakım olarak Arabica kahve çekirdeklerine göre daha alçak kesimlerde yetişen ve dayanıklılığı diğer kahve türlerine göre daha fazla olan, kahve üretiminin %30’unu kapsayan kahve çekirdeği türüdür.

Single Origin Coffee: Başka kahvelerle karışmamış, tek bir ülke ve hatta tek bir çiftlikten gelen kahvelere denir.

Syphon: Görüntü olarak muhtemelen en havalı 3. Nesil kahve demleme ekipmanı olan syphon yeni yeni popüler olmaya başlasa da 1840’ta icat edilmiştir. Muhteşem görüntüsünün yanında saf ve yumuşak içim için birebirdir.

Tamper: Espresso demlemenin en önemli adımlarından birinde kullanılan tamper, öğütülmüş kahvenin portofiltrede sıkıştırılma işlemini tamamlamaya yarar.

V60: En pratik 3.nesil kahve demleme ekipmanlarından biri olan v60 ismini “V” şeklinden ve kenarlarının zeminle yaptığı 60 derecelik açıdan alır.

Yeşil Kahve: Kahvenin kavrulmamış çiğ haline denir.

Fropie'nin dünyaca ünlü kahve çeşitleri damağınızda muazzam bir tad bırakacak.