3. nesil kahvenin ortaya çıkmasıyla birlikte kahve severlerin kahveyi daha bilinçli tükettiği gerçeğini herkes kabul etmektedir. Bunun sebebi kahve demleme teknolojisinin gelişmesi ve kaliteli kahve çekirdeklerinin artmasıdır. Peki adını sıkça duyduğumuz, nitelikli dünya kahveleri Nedir?
Nitelikli kahve, en kaliteli kahve çekirdeğidir. Dünyada üretilen çekirdeklerin lezzet ve kalite gibi benzer yönlerini sınıflandırmak için kullanılmaktadır. Kahve çekirdeklerinin nitelikli sayılabilmesi için Özel Kahve Derneği tarafından belirlenen kriterlere uygun olması gerekir. Kriterlerin üzerindeki kahveler kaliteli kahve olarak kabul edilirken, kriterlerin altındaki kahveler ticari olarak kabul edilir. Kaliteli Kahve kriterlerine göre değerlendirilmektedir.
Bu unsurları belirleyen faktörler; tohumun kalitesi, demleme gücü, su standartları ve kusur faktörleri, yetiştiği bölgenin özelliklerini taşıması, sahip olduğu özellikleri koruması ve böcek ısırığı olmamasıdır.
En iyi kahveyi seçmek kolay değildir ancak etiket üzerindeki birkaç göstergeye bakarak ne aldığımızı anlayabiliriz. Bu nedenle, yüksek kaliteli bir kahveyi tanımayı öğrenmek, bir kahve tutkunu için sadece arzu edilen bir şey değil, gerçek bir gerekliliktir.
Aşağıda, kaliteli bir kahveyi tanımak için en kritik faktörler olduğunu düşündüğümüz şeyleri listeleyeceğiz;
Kavrulması; kahve çekirdeklerinin aşırı derecede koyu kavrulması, her bir çekirdeğin içindeki organoleptik bileşenleri cezalandırır. Bu aşamada, kahve rengini analiz ederek kavurucunun seçimlerini anlayabilirsiniz. Açık kahverengi çekirdekle hafif bir kavurma, çekirdeğin daha hassas notalarını koruma eğilimindeyken, aşırı kavrulmuş çekirdek acı bir kahve verir.
Aroma; Önemli olan kahvenin demlenme yöntemi değil, fincana zengin, çeşitli ve karmaşık bir aroma vermesidir. Burnumuza yuvarlak ve zarif bir his veren koku notalarının dengelenmesi gerekir. İlk bakışta, iyi bir kahvenin açığa çıkardığı aromatik notaları tanımak kolay olmayacak, ancak pratikle, her bir çekirdekte düzgün bir kavurmanın ortaya çıkardığı lezzeti fark edebileceksiniz.
Ağızda kalan tat; Tattıktan sonra ağızda bir tat kalır: yuvarlaklığı ve yumuşaklığı nedeniyle damak için ne kadar hoşsa, asidik ve narenciye notasına doğru yönelirse, kahvenin tadı o kadar iyi olur.
İster otelci olun ister kafe sahibi…İsterseniz de evde kahve aşığı olun, hepimiz mükemmel kahvenin peşindeyiz. Ancak, mükemmel kahveyi yapmaya çalışırken nelere dikkat edilmelidir? Yüksek kaliteli kahve çekirdekleri satın almak çok önemli bir faktör olsa da bu kadar basit değil. Kahvenin öğütülmesinden makinenin temizliğine kadar, kahvenizin kalitesini etkileyen faktörleri size gösteriyoruz.
Kahve Çekirdeğinin Kökeni
Kahve camiasında, farklı kökenlere sahip kahvelerin farklı tatlara sahip olacağı oldukça yaygın bir bilgidir. Kahvenin lezzeti kahvenin yetiştirildiği ve üretildiği yerde mevcut olan benzersiz çevresel faktörlerle kesinlikle ilgilidir. Bu çevresel faktörler toprak, rakım, rüzgar, yağış veya topografya olabilir. Bu faktörler, kahve bitkisinin sağlığını, dayanıklılığını, olgunlaşmasını ve kafein üretimini belirlemede hayati bir rol oynar. Benzersiz bir tat füzyonu oluşturmak için bir araya gelir.
Kahve Çekirdeği Çeşidi
Kahvenin menşei gibi, kahve çeşidinin de kahvenizin lezzeti üzerinde büyük etkisi vardır. Her kahve çekirdeği çeşidi, kendine özgü yetiştirme koşulları sayesinde kendine özgü tatlara sahiptir.
Kahve Çekirdeği Tazeliği
Önceden öğütülmüş kahve poşetleri alıyorsanız, yanlış yapıyorsunuz demektir. Bunun yerine, taze, bütün kahve çekirdekleri ile başlamalısınız. Kahve, kavrulduktan birkaç gün sonra lezzetinin zirvesine ulaşır ve kavrulduktan sonraki bir ay içinde tüketilmelidir. Yine de, kahvenin en iyi kavrulduktan sonraki günlerde içilmesini öneriyoruz. Yapabiliyorsanız, taze kahve çekirdeklerini yerel kahve dükkanlarından veya yerel kavuruculardan temin etmeyi deneyin. Bu, en taze kahve çekirdeklerini almanın en kesin yoludur. Süpermarketlerden satın alıyorsanız, büyük tüplerde saklanan kahve çekirdeklerinden kaçının. Oksijen ve parlak ışık bu kaplara kolayca sızarak içindeki kahve çekirdeklerinin lezzetini ve tazeliğini azaltır. Bunun yerine, vakumlu poşetleri arayın.
Kavrulma Türü
Kavurma profilinin kahvenizin tadı üzerinde önemli bir etkisi vardır, ancak açık, orta ve koyu kavurma arasındaki farklar renk kadar basit değildir. Kahve çekirdekleri, kavurma işlemi sırasında ısıtıldığı için (adı buradan gelmektedir), nemini kaybettikçe renkleri koyulaşır ve yağları yüzeylerine salgılanır. Hafif kavrulmuş kahveler açık kahverengi renkte, hafif parlak gövdelidir ve çekirdeklerinde yüzey yağı yoktur. Hafif kavrulmuş kahveler genellikle daha koyu muadillerine kıyasla daha keskin bir asitliğe sahiptir, ancak menşei daha dolgun tatları korur. Aksine, koyu kavrulmuş kahveler genellikle koyu kahverengidir ve kavrulmuş kahvelerin en koyusudur. Kavurma işleminde yağ salgılanmasından dolayı genellikle mat yerine parlaktırlar. Menşe aromalarını koruyan hafif kavrulmuş kahvenin aksine, koyu kavrulmuş kahvenin orijinal aromaları, kavurma işlemi sırasında mevcut olan aromalardan daha güçlü olma eğilimindedir. Kahve genellikle acı, dumanlı ve hatta yanık bir tada sahip olur ve sanılanın aksine kafein seviyesi önemli ölçüde azalır.
Kahve Öğütme Tazeliği ve Boyutu
Kahvenin öğütüldükten sadece 30 dakika sonra lezzetini kaybetmeye başladığı konusunda ciddi kahve çevrelerinde geniş çapta hemfikirdir. Bu nedenle, herhangi bir kimsenin size söyleyeceği gibi, kahveyi demlemeden hemen önce öğütmek en iyisidir. Bu, kahve çekirdeklerinizden en iyi lezzeti almanızı sağlayacaktır. Tutarlılık ve öğütme boyutu kahvenizin lezzetini etkiler, bu nedenle öğütücünüzü doğru kullanmanız önemlidir. Çok kalın öğütürseniz kahveniz zayıf olur. Çok ince öğütürseniz kahveyi fazla çekersiniz ve kahve acılaşır. Evde kullanım için manuel bir el değirmeni öneririz. Bu öğütücüler genellikle en ucuz olanıdır, ancak doğru bir öğütme sağlar. Bıçaklı öğütücüler mevcuttur, ancak daha pahalıdırlar ve genellikle tutarsız öğütme boyutuna neden olarak acı bir tada neden olurlar.
Su Kalitesi
Kullandığınız suyun kalitesi, önemli olmasına rağmen kahve demlemede genellikle gözden kaçan bir unsurdur. Sert su kullanılması, suyun kahve partikülleri ile doğru şekilde bağlanmamasına ve zayıf bir kahveye yol açacaktır. İçinde bulunabilen mineraller nedeniyle sert su, kahve makinenizde kireç birikmesine de neden olabilir. Ciddi kahve tutkunları, musluklarında ya şişelenmiş kaynak suyu ya da karbon filtre kullanmakta ısrarcıdır. Damıtılmış su kullanmayın, mineral eksikliği de fazlası kadar zararlıdır. Yaşadığınız yerde musluk suyunun sert mi yoksa yumuşak mı olduğunu belirlemek için, bu da şişelenmiş su mu yoksa filtre mi kullanmanız gerektiğini belirleyecektir.
Suyun Sıcaklığı
Çok sıcak su, kahveyi "yakabilir", istenmeyen bileşikleri çıkarabilir ve kahveyi acı hale getirebilir. Kahvenizi demledikten sonra 30 dakika içerisinde içiniz. Her seferinde tazeliği ve mükemmel bir kahveyi garanti edecek şekilde, ihtiyacınız olduğu kadar yapın.
Biraz Ekipman Temizliği
Yağlı birikintileri gidermek için saklama kaplarınızı ve öğütücülerinizi her hafta düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Kahve makinenizde, kireç birikintilerini gidermek için her ay içinden bir sirke çözeltisi geçirin ve yeniden kullanmadan önce iyice duruladığınızdan emin olun.
Mükemmel Kahve
Kahve yaparken bu faktörleri dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurmak, her seferinde harika bir kahve üretmenizi sağlayacaktır. Bununla birlikte, bu liste kapsamlı olsa da, hiçbir şekilde ayrıntılı değildir. Kahve çekirdeğinin saklanması ve hasat prosedürü gibi diğer faktörlerin de kahvenizin kalitesi üzerinde etkisi olacaktır.